Балсам вместо шампоан

Всичко, което бихте искали да знаете за ко-уошинга (Сo-Washing или Conditioner Only Washing), или миене на косата с балсам

Свобoда Сидерова 08 March 2015

„Филър“ за възстановяване структурата на косъма, реконструиращ серум за цъфтящи краища, подхранваща маска, термозащитен крем, паста за текстуриране и разрошен ефект... С надеждата да облекчат грижите за косата бюти идеолозите спестяват шампоана.

Сред феновете на движението Co-Washing са Аманда Сейфрид, Гуинет Полтроу и Наоми Кембъл. Надяваме се, Черната пантера не носи перука заради него
Трендът главата да се мие само с балсам идва от Aмерика и постепенно завоюва позиции. Негов основоположник е коафьорът Майкъл Гордън, създател на Bumble&Bumble и Purely Perfect. Първи от рационалното предложение се възползват тъмнокожите красавици, чиято стърчаща във всички посоки коса е трудна за управление. Както и топ моделите. Обикновено новата им прическа по време на седмиците на модата се прави на основата на старата. Коафьорът просто изчетква лака, с който колегата е „бетонирал“ творението си, и създава ново. На следващия ден всичко се повтаря. Разбира се, за никакво здраве и натурален блясък на косата не може да става дума. По признанието на самите модели, скалпът остава мазен поне 5-6 дни независимо от ежедневното миене. Спасението в подобна ситуация е балсамът. Не сте наясно с новото движение със сложно име?

Ето отговорите на някои въпроси:

Защо с балсам, а не с шампоан? Шампоанът съдържа т. нар. повърхностно активни вещества (ПАВ), които не само измиват мръсотията, но и естествения защитен филм на косъма и влизат в реакция с кератина, основна негова съставка.

За кого е подходящ методът? За притежателките на суха, увредена или боядисана коса и сух и чувствителен скалп или обратното – прекалено мазен. Къдравелките с непокорна грива също ще са във възторг. Плюсовете на ко-уошинга ще оценят и фитнес маниачките, както и тези, за които ежедневното миене на главата е прекалено агресивно.

Честотата на миене? Ако косата ви е непослушна или силно увредена, приложете схемата на Гуинет Полтроу – веднъж седмично използвайте шампоан, а в останалото време –  балсам. Ако е силна и достатъчно мека, прибягвайте до ко-уошинг по време на отпуск, след тренировка или басейн и при радикална смяна на цвета. Ако след 1-2 миения забележите, че косата се омазнява по-бързо от обикновено, изчакайте със следващия сеанс.

Може ли да се използва стайлинг продукт? Да, но не злоупотребявайте. Миенето с балсам не е така агресивно и следващия път може да не се справи с пяната за обем или текстуриращата паста. 

За и против

Отзивите за ко-уошинга в блоговете се колебаят от възторжени до еднозначно отрицателни. Някои го харесват заради интензивното възстановяване на увредената коса и дълбоката хидратация на сухата. Други пък са против заради утежняването на кичурите, бързото им замърсяване и липсата на блясък. Коафьорите и трихолозите също са резервирани.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР