С цвят на есенно слънце

Желе от манго с къпинова редукция

Мануела Панайотова 31 January 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Дълги години пазя спомен, свързан със снимка от западно модно списание. Тя отразяваше детски рожден ден, в центъра на който имаше маса, отрупана с лъскави разноцветни желета, а около нея се гонеха дечица с карнавални шапки. Пленена от пъстротата и настроението, които струяха от снимката, старателно я изрязах. Е, след това отнесох някой и друг шамар, защото списанието било взето назаем за някакъв модел на рокля, но жертвата си струваше.

Наскоро, след преглед на покупките (на пръв поглед смислени), които бях направила, открих консерва манго. Доста време се чудих защо съм я взела и какво да я правя и накрая, без план за действие, я отворих. Оказа се много сладко и ароматно пюре, с цвят на есенно слънце. Пресен, плодът от манго може да бъде поднесен по всякакъв начин, но пюриран има нужда от красива форма, в която да грейне, също като най-красивото желе от снимката. Така се роди идеята за мангово желе, а къпиновата редукция към него я направих от радост и за разкош. За желиране винаги ползвам агар-агар и сега ще ви дам малко факти в негова полза. Това е желиращ агент на база водорасли. Няма вкус, цвят и мирис. Термообратим е - може да се кипне, да стегне и пак да се кипне. Има най-силно желиращо действие сред познатите чисти колоиди. Няма калории и дава усещане за ситост, тъй като след поглъщане обемът му се разширява. Ензимите на плодове като киви, ананас, манго, папая или пресни смокини нарушават свойства на агара, затова се препоръчва термична обработка преди добавянето им.

Как го приготвих:

Пюрето от манго е около 750 - 800 мл със захар, така че на практика е полуготово. Разтворих 10 г агар в чаша кипяща вода. След това оставих манговото пюре да заври и готвих около 5 минути. Изключих. Прибавих агар-агар и лимонов сок. Изсипах в силиконова форма и го оставих да стегне.

За къпиновата редукция използвах 2 чаши замразени къпини, около 100 мл свеж портокалов сок, щипка канела, 1 чаена лъжичка арарут*, 2 чаени лъжички вода и 6 супени лъжици захар от кокосов цвят. Смесих къпините, портокаловия сок и захарта. След като завряха, намалих котлона и ги оставих на слаб огън докато сокът се изпари наполовина. Добавих разтворения във вода арарут. След няколко минути сместа се сгъсти и стана лъскава. Охладих и сервирах с манговото желе.

*Арарут е натурален сгъстител. С него се работи по-добре на по-ниски температури, толерира киселинни съставки, както и по-продължително готвене. За да сгъстите, смесете арарут с равно количество вода и размесете с топлата течност. Може да се купи от биомагазините.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР