За щастието на една принцеса

Историята на 51-годишната принцеса Масако разкрива абсурдния живот на монарсите от най-старата династия в света

Деяна Ангелова 28 January 2015

Снимка: The imperial household agency

Японската принцеса Масако за първи път от 11 години присъства на прием в императорския дворец в чест на краля на Холандия. 51-годишната Масако, за която животът на принцеса се оказа пълен кошмар, години наред се кри от света, борейки се с депресия и нервни сривове. Ето нейната история, която сигурно ще ви откаже от мечтата за принца.

Дилемата: кариера или принцеса

Масако е дъщеря на дипломат и е живяла в Москва, Ню Йорк, Лондон, Бостън. Възпитаничка на Харвард и Оксфорд, чакала я бляскава кариера на дипломат. Но съдбата я среща с принца, който се влюбва в нея и също като в приказките иска да я направи принцеса, да си народят бебета, да живеят в щастие и охолство. Желанието на Масако да постигне нещо сама в живота я кара два пъти да отказва предложението му за брак. Приема, когато принц Нарухито я убеждава, че като бъдеща императрица пак ще върши важна дипломатическа дейност.

Двамата сключват брак през 1993 година. Изборът на Масако за съпруга на бъдещия император е истинска революция. Дори обикновените японци бягат от жени с кариера, по-добре образовани и даже от по-високи от тях. След сватбата Масако вече има само едно важно задължение – да роди престолонаследник. От мъжки пол, разбира се. Цели шест години не успява да забременее. След като през 1999-а прави спонтанен аборт, през 2001-а тя най-накрая ражда дете на принца. И хвърля императорския двор в дълбоки и не особено радостни размисли, защото бебето е момиче – принцеса Аико.

Демографска криза

Японският императорски двор се смята за най-старата монархия, в която титлата се предава само по наследство. Настоящият император Акихито е 125-ият монарх от една и съща фамилна линия. Според японските закони жени не могат да се възкачват на трона. Нещо повече – освен ако не се омъжат за друг представител на същата фамилия (далечен братовчед, например), те губят титлите и кралския си статут. Омъжвайки се за „хора от простолюдието“, престават да бъдат принцеси и част от императорския двор.

И когато 38-годишната Масако ражда момиче, проблемът се оказва голям – принцеса Аико няма далечни братовчеди, за които да се омъжи, за да запази титлата си и да продължи императорския род. В момента японската императорска фамилия се състои само от 20 живи членове, най-възрастният от които е на 98 години, а всички по-млади са момичета. Навремето подобна демографска криза се решавала с „извънбрачните деца от наложниците“, които обаче според днешните закони нямат право на претенции към трона.

Немислимият бунт

Упреците към Масако са огромни – от страна на фамилията и от поданиците. Тя изпада в дълбока депресия, назначено й е психиатрично лечение. Напуска кралския дворец в Токио и отива сама за месец във вилата на родителите си. Съпругът й принц Нарухито прави немислимото, като публично коментира, че върху Масако се оказва огромен натиск, че искат да заличат и обезценят кариерата и личността й.

За първи път японски монарх изказва мнение не само за личния си живот, но и за правото си на щастие! Все пак продължението на рода е осигурено през 2006 година, когато по-малкият брат на принц Нарухито става баща на момче (на 8 г. в момента). Единственото засега в японския императорски двор.

Любопитни факти

- На членовете на императорското семейство не е разрешено да имат фамилни имена, лично богатство и да изразяват публично мнение. Разходите им се поемат от данъкоплатците и неща като луксозни почивки, уикенди на яхта и скъпи ресторанти не съществуват.

- Когато една принцеса се омъжи за човек от простолюдието, също става от простолюдието. За да започне новия си живот, тя получава 1,5 милиона долара, освободени от данъци. Името й се изтрива от императорските регистри, вече не може да ползва прислуга, шофьор, асистенти. В същото време принцовете никога не губят титлата и кралските си привилегии, без значение за коя ще се оженят.

- Според етикета императрицата винаги трябва да върви няколко крачки след императора и да говори поне наполовина по-малко от него на публични събития.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР