Херман Кох: В Холандия обожаваме да страдаме

Умен и ироничен до безпощадност. Това най-вероятно ще си помислите за автора, след като приключите романа му „Вечерята“. С него холандският актьор и писател Херман Кох прави големия си пробив – издаден в 37 държави, филмиран, превърнат в театрална постановка

Адриана Попова 27 January 2015

Снимка: Марин Каравелов

Семействата на двама братя се срещат в суперскъп ресторант и докато ядат агнешки момици, мариновани в рукола и зехтин от Сардиния, със сушени домати от България, „смилат“ клишетата на съвременния живот – биохрани, политическа коректност, според която всички са добри по природа, скъпи пътувания, неостаряващи и винаги секси жени. Точно преди гостуването на Херман Кох в София на български излезе и друга негова книга – „Вила с басейн“ (и двете на ИК „Колибри“).

Във „Вечерята“ родителите прикриват престъпление на децата си. Имах спор с наша читателка, защото смятам, че имаме морална отговорност за постъпките на нашите деца. Според нея това е средновековно отношение.

Не смятам, че е средновековно. А и сега използваме Средновековието само като негативно понятие. Забравяме, че дори някои ценности да са останали от това време, те продължават да са валидни.

Във „Вечерята“ разсъждавате за езика на политическата коректност.  Дразни ли ви?

Прекалено много неща вече са табу. Фалшът е стигнал твърде дълеч. В моя квартал има две месарници – едната е био, другата – мюсюлманска, с 5 пъти по-евтино и 5 пъти по-хубаво месо. Но всички ходят в биомесарницата. Никой обаче няма да си признае, че е расист. Или сноб.

Хората от средната класа говорят как купуват само биопродукти и се хранят с месо от щастливи прасета. Но това не трябва да се превръща в религия. Трябва да ви кажа, че вчера ядох шопска салата, която е с много по-хубав вкус от биохраните в Нидерландия.

В книгата става дума и за осиновено африканче.

Общоприето като че ли е схващането, че когато се осинови дете от Южна Америка или Африка, е сигурно, че то ще получи по-добър живот. А може би въпреки че ще живее с по-ограничени средства, детето ще се чувства по-добре в родината си? Но не, западният живот винаги е по-добър.

Мадона и Анджелина Джоли явно мислят по този начин.

Когато видя колекцията от деца на Анджелина и Брад, винаги си задавам въпроса какво би станало с нея, ако решат да се разделят.

Детайлното описание във „Вечерята“ подсказва, че разбирате от храна.

Мога да я приготвям доста добре, не някакви сложни ястия. Но много обичам да се храня навън, само че не в такива ресторанти като този от „Вечерята“.

Ако решим да отидем в Амстердам, бихте ли препоръчали някой ресторант?

Има много хубави китайски ресторанти. Мога да ви кажа и как се казва ресторантът, в който се случва „Вечерята“, защото е реален. De Kas – прилича на голяма стара оранжерия. Храната е само био и е много скъпа.

Вие добре дошли ли сте в него след ироничното описание на царящия там снобизъм?

Отначало не им беше никак приятно написаното, но много клиенти започнали да ги питат – това ли е ресторантът от книгата, и мисля, че сега са щастливи.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР