Първата стъпка към женствеността е спокойствието

Оана Стояновичи, психолог, лидер в трансформиращия коучинг

eva.bg 19 January 2015

От 29 януари до 1 февруари 2015 г. в Йога Дивали Студио известната румънска психоложка Оaна Стояновичи ще проведе уъркшоп „Свещените загадки на женствеността“. Четири дни медитации, упражнения и практики – истинско пътешествие в мистерията на женствеността и начините, по които една жена трябва да се грижи за себе си, за да е щастлива и да сияе. Оана е за първи път в България, продължавайки създаването и утвърждаването на Международен кръг на жените

Оана Стояновичи, психолог, лидер в трансформиращия коучинг
Оана, как да откриваме и как да запазваме женствеността си?

Женствеността е вибрацията, която една жена излъчва, когато е в баланс със самата себе си, има силно самоуважение и е в равновесие с представата за собственото си аз. Откриваме женствеността, когато си позволяваме да бъдем чисто и просто ние, когато се отказваме от усмирителните ризи и от изискванията, наложени ни от други, от нас самите или от утвърдените стандарти за красота. А я запазваме, като намираме кураж да бъдем спокойни в собствената си кожа.

Лесно е да се каже, но как да си създадем този кураж?

Първата стъпка към женствеността е успокоението. Втората – да се научим да се вглеждаме в себе си с любов, грижа, внимание и радост. Женствеността на една жена нараства, когато я гледат с възхищение, и намалява, когато я критикуват. Всяка жена носи в себе си красивото и женственото и само от нея зависи да го защитава и подчертава.

Какво подкопава женствеността?

Невниманието, критиката, липсата на грижа за тялото, на храна за душата. Ако не осъзнаваме собствената си женственост, губим своя блясък, не се обичаме, не се уважаваме. После и връзките ни, и всичко, което ни разочарова или натъжава, всъщност е резултат от тази липса на обич и уважение към нас самите.

Жените често си слагат маски, когато общуват, защо? Защо ни е страх да показваме емоциите си?

Научени сме, че когато сме сами, сме по-уязвими и беззащитни и че да принадлежиш към групата, е по-безопасно. Да си уникален и автентичен, предполага да останеш сам и да живееш опасно. Носим маска заради нуждата да принадлежим към семейство, общество или екип. Това е толкова силна необходимост, че предпочитаме да се приспособим, учим се да играем роли, за да удовлетворим другите. Опитваме се да задушим емоциите си, тъй като те се бунтуват и нарушават комфорта ни. Водят ни до потенциални конфликти, а после и до прекъсване на връзките с другите около нас.

А какво мислите за съревнованието между мъжете и жените? Как да приемем по най-добрия начин различията между двата пола?

Смятам, че те вече са равни и в това отношение няма какво повече да се направи. Желанието да ни оценяват, да се отнасят към нас безпристрастно и без предубеждения е основен проблем. Той произхожда от една игра на власт, която първоначално мълчаливо сме приемали, а по-късно сме трансформирали в съревнование. Ние, жените, разбираме тази игра на власт като конкуренция с мъжете. Затова се превръщаме в „мъжки“ жени, за да покажем, че сме равни с тях. Ако осъзнаем, че това равенство е факт и изобщо не е нужно да се борим, ще се почувстваме реализирани и ще постигнем същите резултати, но по пътя на женствеността, не на съревнованието.

Как да се радваме на женствеността си?

За да се случи, трябва да си върнем куража да бъдем просто жени и да бъдем женствени. После ще си върнем креативността, ще се научим отново да правим нещата, но по нашия начин, като се самоуважаваме. Така ще покажем на самите себе си, че можем да бъдем любящи и силни, красиви и умни, а останалото ще се нареди хармонично – като ефект от това, което ние сме. Тази сила е в нашите ръце и от нас зависи как ще изглеждат нещата отсега нататък.

Повече инфо за семинара: www.yogadiwali.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР