Годината ни, която беше по-добра от годината им

Януарска равносметка на 2014

Адриана Попова 12 January 2015

илюстрация Теодор Лозанов

През 2014-а, ако известно време не бяхте виждали някой мъж, най-вероятно следващия път щяхте да го видите с брада. Референции: Кончита Вурст, Китаеца, Лео ди Каприо.

Не по-малко разпространено от брадите се оказа пожеланието „бъди себе си”. Чувахме го постоянно от екрана, но когато и самата Златка Димитрова пожела да бъде себе си, разбрахме, че сме го закъсали. Ми не е ли по-добре да се опитаме да бъдем малко по-възпитани и образовани от „себе си“. Както каза бившият национален селекционер Димитър Пенев: „Вкарай половин гол, цял гол, два гола и тогава можеш да покажеш своите индивидуални качества“. Кубрат Пулев например вкара нещо като половин гол. На приказки беше много як, но като се стигна до мача с Кличко, не можа да вкара останалата половина. Все пак някой ни направи истински щастливи в спортно отношение през годината – Григор Димитров. Той се изкачи до 8-о място в световната ранглиста, а ударът му зад гърба на мача с Гулбис беше избран с гласуване от феновете на официалния сайт на ATP за любим удар на годината. Стана и модна икона и влезе там, където е мястото на модните икони – във Vogue. Така че като ни питат какво сме дали на света освен славянската азбука, бацилус булгарикус и компютъра, можем да споменаваме и Гришо. О, да не забравим и новия спорт „бабинтон“, учреден от Пената в същото онова паметно интервю след мача на националите ни с Малта. Около бабинтона има много въпросителни, но е твърде вероятно да се играе от, да ги наречем, зрели жени. Знаем колко застарява населението в Европа и у нас. Знаем също, че жените са по-дълголетни от мъжете. Ето защо бабинтонът може да се окаже спортът на бъдещето, а Пената освен национален селекционер на всички времена да се окаже и национален, дори световен визионер.

Няма как да се скрием от факта, че 2014-а беше и годината на селфитата. Джеймс Франко издаде цял календар със свои селфита, но на нас една идея по-симпатичен ни беше слонът, който се самоснима с помощта на хобота си. Малко предозирахме със селфитата, не мислите ли? Затова нашият призив за 2015-а е да бъдем по-внимателни с тях – освен ако не сте студент в чужбина и не искате да зарадвате мама във фейсбук. Друг наш призив е към Джони Деп – молим те, Джони, излез от ролята на пирата, вече не е забавно! Кумчо Вълчо също не. Виж как Джордж Клуни излезе от ролята на вечния ерген (доста чудновато определение за човек, който всъщност вече се беше женил). Ужасно харесахме Амал Аламудин, г-жа Клуни, и ни беше яд, че гърците първи се сетиха да я наемат за адвокат, за да им помогне да си върнат статуите от Партенона, които сега са в Британския музей. Можехме да я вербуваме за наша си национална кауза. Коя, коя? Ами например, че първият човек е бил българин. Или това беше каузата на македонците? Нашата беше, че Господ е българин.

Слава богу обаче, че Ким Кардашиян не е българка. Нито пък софиянка. С тоя задник ако се качи в час пик в метрото, вратите няма да могат да се затворят и хиляди ранобудни софиянци не ще стигнат до работните си места. А това би ги натъжило, защото според изследване от 2014 г. на базирания в Париж институт „Coe-Rexecode“ българите са сред най-работливите нации в Европа. Малко ни изпреварват гърците, но нищо. Не знаем обаче какво ще правят финландците, които се оказват най-малко работещите. Бедна, бедна Финландийо, всуе изобрети Nokia, сауната и муминтролите, като ни дишаш прахта...
Освен това си нямат планетарен хит като „Видимо доволни“ на Криско и Мария Илиева. Криско им каза в прав текст, че имат много още какво да видят в тоя живот: „Покажи на тия хора (финландците – б. а.) как са мяташ, как го движиш, как са бараш, колко са раздаваш“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР