Майкъл Кийтън се завърна

Шест неща, които не знаете за най-великия Батман в историята

Ирина Иванова 23 September 2014

Кинофестивалът във Венеция се откри с лентата на Алехандро Гонзалес Иняриту „Birdman“, с която една от най-ярките холивудски звезди на 80-те и 90-те Майкъл Кийтън се завръща в голямото кино. В него Кийтън играе роля, опасно близка до това, което е самият той в настоящия момент от живота си – на застаряващ актьор, някога играл супергероя Birdman, а сега решаващ да опита силите си в театъра.

Последната силна роля, в която си го спомняме, е тази в „Джаки Браун“ на Куентин Тарантино от 1997. Оттогава са минали... 17 години! Къде беше толкова време, Майкъл Кийтън? – питат го всички. „В ранчото си в Монтана“ – отговаря най-великият Батман на всички времена. Той недолюбва журналистите и ги побърква в редките случаи, когато реши да им дава интервюта. Съответният журналист получава огромен списък с книги, които да прочете, филми, които да гледа, хора, на които да се обади, а също така – да стане фен на интернет страницата на любимия му бейзболен отбор „Пиратите от Питсбърг“, както и на тази на любимото му списание за риболов. „За да имаме за какво да си говорим“ – оправдава се Майкъл.
После обаче Кийтън е мил. А ако журналистът му хареса, може дори да го вземе със себе си на лов за диви патици. И разбира се – на чаша уиски. На няколко чаши. Плюс бутилка текила за десерт. Предлагаме ви шест интересни факта от живота на холивудския чешит.

1. Майкъл Кийтън всъщност се казва Майкъл Дъглас, но когато започва актьорската си кариера, разбира, че ще трябва да си смени фамилията – неговата просто вече била заета от друга звезда. „Някакъв човек, който прави евтини порнофилми като... „Първичен инстинкт“ ми беше взел името!“ – шегува се актьорът. Избира „Кийтън“ съвсем случайно, но и заради Бъстър Кийтън – гениален комик от периода на нямото кино.

2. През 1989 г. филмът „Батман“ на Тим Бъртън с Майкъл Кийтън като Брус Уейн/Батман и Джак Никълсън като Джокер прави 43,6 милиона долара само за първия уикенд – най-успешният уикенд в цялата история на Холивуд до онзи момент. Но в началото нещата въобще не стоят добре. Когато Бъртън обявява, че се е спрял на Кийтън за ролята на супергероя, в Warner Bros се получават хиляди писма от разгневени фенове на прословутата комиксова поредица, протестиращи срещу този избор. Кийтън по това време е известен като комик и никой не вярва, че ще може да пресъздаде мрачния образ на Брус Уейн.

3. Майкъл Кийтън не е в луд възторг нито от ролята си в „Батман“, нито от тази в другия си хитов филм – „Бийтълджус“, отново на Тим Бъртън. „Не бяха истински. И двамата герои. Искам да правя истински неща. Ето например много обичам да гледам уестърни и ненавиждам да ми показват чистички, елегантни каубои. Каубоят трябва да изглежда така, че да усетиш миризмата му през екрана. И да не носи револвера си все едно е моден аксесоар. Трябва да е истинско.“

4. Неговата актьорска школа е детството му. „Когато си играхме на индианци и каубои и трябваше да се бием, момчетата искаха да се правим. Казвах им: не искам да те нараня, но ако ще играем НАИСТИНА, просто трябва да те ударя. И ги удрях, кълна се!“

5. В последните години Кийтън наистина се затваря в ранчото си в Монтана с трите си кучета. Домът му е направен изцяло от камък и кедрово дърво, а основното, с което актьорът се занимава, е да коси тревата и да отглежда...  добитък. Чака „истинската роля“. А когато му се обаждат с предложението да изиграе Кен, гаджето на Барби, Майкъл Кийтън изтървава слушалката и се задавя от смях.

6. Най-известната мацка в списъка на Кийтън е актрисата Кортни Кокс от сериала „Приятели“, с която са заедно цели шест години между 1989 и 1995 г. Тя го напуска, защото той не й предлага брак. „Това е най-важната връзка в живота ми досега, а той е най-страхотният мъж, когото съм срещала, но не иска да поеме отговорност, а аз мечтая за семейство и деца“ – заявява Кортни. Цял Холивуд обаче знае – Кийтън не е „мъж за семейство“. Той има един син – Шон Максуел, сега на 31, от единствения си брак – с актрисата Карълайн Макуилямс, с която се развеждат през 1990 г. след 8 години брачен живот. Кийтън е самотник и чешит и не вижда къде точно да вмести една жена в претоварената си програма от лов, риболов, бейзбол и книги. Как ли ще му се отрази завръщането в голямата игра?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР