Монти Пайтън

Джентълмените на абсурда

Лилия Илиева 03 September 2014

Снимка: София Филм Фест

На 25 ноември миналата година те обявиха, че ще направят финално събиране на сцена след 16 години от последната си съвместна изява и 45 години от създаването си. Спектакълът им в Арена О2 в Лондон бе разпродаден за 43.5 секунди и последваха още девет дати.

Шоуто с продължителност три часа и половина обединява песни, анимационни интермедии и скечове на живо от богатата им кариера, поставени в нов контекст, както и материал, който никога не е показван пред публика. Носталгично и палаво и в техен стил сюрреалистично и хаотично, политически некоректно и остроумно. Излъчено е в над 2000 кина и по телевизията в повече от 100 страни.

Заглавието на спектакъла е „Монти Пайтън на живо (предимно)“ с оптимистичното допълнение „Един падна, петима остават! “ – реверанс към шестия член на групата, наричана още „Бийтълс на комедията“, Греъм Чапман. Общата възраст на останалите живи четирима британци Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и американеца Тери Гилиъм е 362 години.

Цените на билетите в Англия били с 300 британски лири по-евтини от тези за концерт на Rolling Stones, както се шегува Ерик Айдъл. А Мик Джагър записва рекламно видео за шоуто им, в което седи на диван пред един телевизор до излегналия се Кийт Ричардс и коментира кой би бил луд да плати за билети за шоуто на Пайтън и да гледа петима сбръчкани старци, при положение че най-готиният от тях е починал.

Греъм Чапман

Ще си спомните Греъм Чапман в ролите му на крал Артур в „Монти Пайтън и Светия граал“ и на Брайън Коен в „Животът на Брайън“. Привидно спокоен, пушещ лула английски джентълмен, той всъщност е алкохолик.

По време на най-лошия си алкохолизъм пие по повече от два литра джин на ден. Сам напуска Монти Пайтън, признава си, че е хомосексуален, а зрителка изпраща протестно писмо до Пайтъните с оплакване, че е научила за член на групата, който бил гей. Ерик Айдъл й пише отговор, че виновникът е намерен и пребит с камъни.

Греъм Чапман умира от рак през 1989 г., ден преди 20-годишнината от първото излъчване на „Летящия цирк“. Тогава Ерик Айдъл заявява: „Ще се съберем отново, ако Греъм се върне от мъртвите. Преговаряме с агента му.“

Оригиналният състав, както вече споменахме, е от възпитаници на Оксфорд (Майкъл Пейлин и Тери Джоунс) и Кеймбридж (Ерик Айдъл, Джон Клийз и Греъм Чапман). Тери Гилиъм завършва Оксидентал Колидж в САЩ и работи като аниматор. Той добавя към визията им анимационни герои и елементи.

Стават известни с шоуто си, излъчвано от 1969 до 1974 г. по BBC „Летящият цирк на Монти Пайтън“, което включва 45 епизода, свободно структурирани като вариете, с поредица от абсурдни скечове, преливащи в цялостен поток на съзнанието с иновативни анимационни колажи и неочаквани идеи.

След 5-те години по телевизията всеки англичанин знае кои са „Монти Пайтън“, впоследствие поредицата се излъчва и в Америка и им носи световна слава заради революционния им, нарушаващ правилата и представите хумор. „Пайтън се превръщат в световен феномен, репликиран от филми, книги, музикални албуми, мюзикъли, сценични шоута, сериали, сред които „Семейство Симпсън“ и South Park.

По-късно с участието на Монти Пайтън и по тяхна идея се правят четири пълнометражни филма, живи представления на сцена, безброй аудиозаписи, няколко компютърни игри и книги.

Сред почитателите им са Pink Floyd и Led Zeppelin, които финансират филма пародия на легендата за крал Артур – „Монти Пайтън и Светия граал“. Ринго Стар играе себе си в края на епизод от „Летящия цирк“, озаглавен „Mr. & Mrs. Brian Norris’ Ford Popular“.

Джордж Харисън участва като един от канадските конни полицаи в прочутата им „Песен на дърваря“.

Цитати

Ти си кралят?!! Еми не съм гласувал за теб!

Сър Бедивир: Какво ви кара да мислите, че тя е вещица?
Селянин: Еми превърна ме в тритон.
Сър Бедивир: Тритон?
Селянин: ... излекувах се.
Тълпата (вика): Изгорете я за всеки случай!

Артур (към Господ): Добра идея, о, Господи!
Господ: Много ясно, че е добра идея!

Французин: „Аз съм французин! Откъде мислиш, че имам такъв готин акцент, глупав крал такъв?“

Динго: Лоша, лоша, лоша Зуут! Трябва да я накажеш, като я напляскаш!
Момиче: И след като я напляскаш, трябва да напляскаш и мен!
Друго момиче: И мен!
Трето момиче: А след пляскането орален секс!
Сър Галахад: Май мога да остана за малко...
(Сър Ланселот нахлува и дърпа сър Галахад към изхода)
Сър Ланселот: На косъм беше. Беше в голяма опасност.
Сър Галахад: Не мисля, че бях.
Сър Ланселот: Да, беше. Беше в ужасна опасност.
Сър Галахад: Виж, пусни ме да се върна и да се изправя пред опасността.
Сър Ланселот: Не, много е опасно.
Сър Галахад: Виж, това е мой дълг като рицар да поемам колкото може повече опасности.
Сър Ланселот: Не, трябва да намерим Светия граал. Хайде.
Сър Галахад: О, не може ли само малко опасност?
Сър Ланселот: Не. Не е полезно.
Сър Галахад: Бас държа, че си гей.
Сър Ланселот: Не, не съм.

Кралят: Моля ви! Това трябва да е радостно събитие. Да не се караме кой кого е убил.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР