Със звезди на море

Инстаграм, инстаграм, първо снимам, после ям

Адриана Попова, Лилия Стамболова 10 September 2014

Силвия Петкова и Радина Кърджилова

Снимка: Тихомир Рачев

B разгара на летния сезон, докато софийските улици опустяват, театрите са празни, клубовете – тихи, къмпингите „Градина“ и „Юг“ са шумно, приятно и пъстро населени. Ще видите много български звезди, хора от сцената, от телевизионния и киноекрана без грим и без претенцията на медийния шум.

Така ги открихме и ние – в каравани, в приятното безгрижие на свободното им време.

Каква е рецептата на много от известните хора за свястна почивка: каравана (караванаджиите са философска школа, нещо средно между епикурейците и Трансцеденталната феноменология на Хусерл), форселт, хамак, бира (узо, джин) на бара или пред караваната, пясък между пръстите по цял ден, твърдо установени приятелски компании или случайни формирования на принципа „докато вървях по плажа и видях еди-кого си“, пълна амнезия за думата „трябва“, леки манджички на газовия котлон, къпане, плацикане, каране на сърф – всеки според компетенциите си, местене от сянка на сянка, разпускане до пълно разтваряне в слънцето и морето.

Вечерта преминава в барбекюта, плисък на прибоя, звезди, бирички нещо. Цели компании мигрират към Варвара, където „Старци разбойници“ се пука по шевовете и сервира сърмичките на Ели, патладжан със зеленчуци, домашни кюфтета. И от прочутите си содени питки. Няма дискриминация по възраст и биологичен вид – на кръчма се ходи с бебетата, с кучетата и с цялата безметежност на лятото.

Радина и Деян
Тръгват на каравана, сезон 2, епизод 1

Реквизит: миникупър 4х4, заместил геройски загиналия по време на наводнението в Гьокчеада по-стар миникупър. Слагаме в него оборудването на Деян за кайтсърф. Слагаме в него оборудването на Деян за гмуркане. Слагаме „мазила и парцалки“ на Радина. Палатка, маси, столове. Чадъри. Аксел и Чика.

Към реквизита: каравана на „Градина“, придобита миналата година. Форселт, изграден от Деян с известна мъка и помощ от приятели. Един брой цъфтящо цвете, което Радина гледа пред караваната.

Имаме среща с Радина и Деян Донков на Баш бара, естествено. След известно закъснение, предизвикано от изкривяване на времето, известно като Плажния ефект на Донков-Кърджилова, двамата идват с четиримесечния уест хайленд уайт териер Чика. Чика е видяна на витрината на зоомагазин от Деян преди няколко месеца и е доведена вкъщи, където вече има куче – известния лабрадор Аксел.

Аксел понастоящем е голямо момче и му е разрешено да се разхожда по плажа и да се запознава с когото намери за добре. Един пич, когото Аксел е намерил на Кайт бара, вече на два пъти го връща на стопаните му.

Силвия Петкова
На море без пари

Докато пием мента със спрайт, забелязваме пъстър бански, чифт ръце, гушнали 4 бири, и усмивката на актрисата Силвия Петкова над бирите. Истинска черна Пипи. Цялата е в лунички, мидички, звънчета и добро настроение.

Силвето ни разкрива тайната как се идва на море без пукнат лев. Намираш кой да те докара, спиш в каравана при приятели, пиеш на вересия в заведението, където те познават, и търсиш кой да те върне в София. Гониш София, защото, първо, имаш да празнуваш рожден ден, второ, репетираш „Антигона“ в постановката на Иван Добчев, с която ще се открие „Аполония“, трето, снимаш се в два филма: „Никой“ и „Люси“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР