Ако детето ви иска пони...

За да купите пони на детето си, e необходимо да разполагате с едни от 1000 до 4000 лв. и с двор – само Пипи гледа кон на верандата си

Ирина Иванова 28 August 2014

Снимка: Нина Абрашева

Вземете си шотландско пони – най-ефектно е с буйния си перчем и казват, че е доста кротко. По принцип тези малки кончета са изключително инатливи, непослушни и независими. С една дума – трудни. Досущ като някои деца.

В интернет има много обяви за продажба на шотландски понита, но опитайте на сайта www.borsazakone.com или директно в единствения работещ конезавод в България - „Кабиюк“ до Шумен. Важно е да вземете наистина малко пони, три- или четиримесечно например, и никога, никога да не забравяте, че в един момент това мило сладко мъничко конче ще стане 200 и повече килограма, а като се изправи на задните си крака, ще е по-високо от 1,75 м, тоест – от средностатистическия мъж.

Понитата трябва да бъдат строго, упорито и търпеливо възпитавани от много малки. Ако ви е жал, ще ви се качат на главата съвсем буквално и детето ви няма да може дори да се доближи до тях. Ще ви е нужен поне един месец, за да обучите кончето да ви се подчинява. Понито се обяздва много по-трудно от нормалния кон и според легендата дори и най-добрите ездачи падат при опит за обяздване на необучено пони.

Трудността идва именно от малките му размери и от това, че то непрекъснато се мята и върти. Затова е добре в продължение на месец всеки ден да го впрягате в шейна или нещо подобно и едва след това да му слагате юзда и седло. Затова купувайте пони само в краен случай и все пак преди това се убедете дали случайно ревящото хлапе не иска например... поничка.

А ето и някои адреси при спешна нужда от понита поне за езда.  

http://www.aquapark.bg – Екшън Аквапарк в Слънчев бряг

http://www.ezdasofia.com – Пони Клуб към Конна база „Драгалевци“

http://www.ponyland-bg.com – Пони Клуб, който се намира в с. Орешак, до Варна

http://www.konnabaza-bojurishte.com – Пони Клуб към конна база „Ген. Крум Лекарски“

първият в България пони клуб www.tinker-bg.com – Конна база „Калиманци“ до Варна (там също така и продават понита)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР