Брандът Ванга

Стилиян Иванов прави първия документален филм за Ванга след промените – през 1996 година. На лентата са запечатани последните й думи

Адриана Попова 17 June 2014

Стилиян е от Сандански и като дете е излекуван от пророчицата. В последните години той непрекъснато е канен като „експерт“ по Ванга в Русия, там темата е вечнозелена. Тя буквално избухна наново след приписваното на Ванга пророчество „Крим ке падне“. Сериалът „Вангелия“, който вървеше по БНТ, възкреси с нова сила разговора и у нас.

Научихте ли нещо ново, след като направихте филма за Ванга?

След смъртта й се спекулира много. Появяват се пророчество след пророчество, все едно е живяла не един, а два живота. Излизат все нови и нови разказвачи за чудесата на Ванга. Както и роднини – тя е човекът с най-много роднини в света.

Илф и Петров са описали този феномен като децата на лейтенант Шмид – това е било професия за много мошеници след революцията в Русия.

И тук се появиха какви ли не осиновени деца на Ванга, които тя била държала на коленете си. Докато снимахме филма, роднините й се изпокараха и изпокриха. Сега след нейната смърт се появиха нови.

А как си обяснявате големия интерес към Ванга в Русия?

Нямам обяснение за този руски синдром. Не се успокояват там. Постоянно се правят токшоута, разследвания. Всяка година идва екип, който снима документален филм на Рупите. И всеки път ме питат за нещо ново. Как да кажа нещо ново, когато тя си е отишла?

Вие имате ли някакво предположение за способностите й?

Карл Сейгън през 70-те дава пример как същества, които живеят в двуизмерно пространство, ще си обяснят ябълката – като поредица от все по-големи, приблизително кръгли резени. Суфите го казват още по-добре – все едно в тъмна стая човек да опипа слон и след това да го опише. В нито един момент това описание няма да е вярно.

Акад. Наталия Бехтерева, директор на Института за изследвания на мозъка в Русия, която е ходила при Ванга, казва как срещата я убедила, че съществува контакт с мъртвите и че ученият няма право да отхвърля факти само защото те не се вписват в догмата.

Какво ще кажете за филма за Ванга?

На този филм бяха възложени свръхочаквания, а той не е нищо повече от художествен продукт. Просто е добре направен, с любов към Ванга. Личи си, че не е високобюджетен. Голяма грешка е да се опиташ да разбереш какво е Ванга чрез този филм. Все едно чрез картина на Микеланджело да обясниш Бога. По телевизия Фокс излъчват „Демоните на Да Винчи“, но никой в Италия не е скочил срещу тази британско-американска продукция, въпреки че в нея има какви ли не фантазии.

Но понеже от чужда държава правят филм за българско явление, ние сме превъзбудени. Плюят го най-вече хора, които са очаквали да бъдат поканени за консултанти и бизнесът им не е потръгнал. Въпросът е защо ние първи не го направихме? Пропуснахме голям шанс.

Какво толкова сме пропуснали?

Преди две години, когато се навършиха 100 години от рождението й, можеха да влязат ако не милиарди, то поне милиони от поклоннически туризъм. При добро промотиране руснаците щяха да дойдат с хиляди, да отседнат в хотелите, да си харчат парите. Вижте на Запад как печелят от поклоннически туризъм. Те са го превърнали в изкуство.

Знаят как да накарат хората да дойдат с парите си, да пускат монети, за да палят свещи в църквите. Защо министър Трайков проспа момента? Може би по това време сме промотирали пистите на Боровец в Швейцария или на Ривиерата сме рекламирали Златните пясъци.

За Ванга се говори, че тя е подарък за цялата нация. С какво толкова е помогнала на нацията според вас?

Приживе е помогнала на хиляди да намерят решение на здравословни проблеми. Но това, което е правила, не бива да се хиперболизира.

И още нещо за сериала. Идиотщината е, че излъчването му беше спряно през Страстната седмица. Все едно през този период да свалим от галериите картините с голи тела. Какво общо има БНТ с църквата?! Мястото на религията е в църквата, не по телевизията.

Вие сте имал лично преживяване с Ванга.

В първи клас имах сериозни проблеми – заеквах. Знаете колко жестоки могат да бъдат децата, по-голяма част от класа ми се подиграваше. Нашите ме водеха от лекар на лекар. Баба ми отишла на своя глава при Ванга. Тя й казала какво да прави. И то е от огромно значение за живота ми. Нали чувате сега как говоря...

Ходите ли в Рупите на поклонение?

Какво ще търся на Рупите? От години не съм ходил. Да търсиш някого, който го няма... В Рупите имат нужда да ходят особена група хора... А името на Ванга имат интерес да въртят онези, които искат да забогатеят от марката Ванга. Хора, от които вярата си е отишла.

В руско токшоу преди няколко години Светослава Рудолф (бивша Тадаръкова – б.а.) се опита да прокара идеята, че Ванга е била изнасилена като млада.

В македонския край дори днес да изнасилят някого, ще се събере околията. А представете си навремето! Те са знаели всичко един за друг, знаели са кой колко кокошки има. Дали едно изнасилване е възможно да остане скрито, докато Светослава не излезе да го съобщи? Но когато тръгнаха да я разпъват за това изказване, аз застанах на нейна страна, защото никой не бива да бъде превръщан в свещена крава. Все пак не говорим за Левски! Това, че тя е избрала да говори така за Ванга, е част от характеристиката на Светослава, не на Ванга.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР