Дубай: повече суши, по-малко баба гануш*

Любомир Василев 11 June 2014

Nobu

След пътешествие до Дубай Любомир Василев, собственик на модерните заведения MOTTO, Opera, Spaghetti Company, Spaghetti Kitchen, Mascara и Brasserie, разказва какво трябва да видим и да опитаме в емирството

Любомир Василев

Сигурен съм, че сте седели пред пеещите фонтани край Бурж Халифа със сладолед в ръка в очакване на шоуто. Опитвали сте се да вкарате най-високата сграда в дисплея на телефона си или сте гледали върха на кулата, докато вратът ви заболи. Хитовите парчета с арабски аранжимент, съпровождащи шоуто на пеещите фонтани, както и всичко наоколо, навяват усещането, че Дубай е едно от добрите места за арабска кухня. Истината обаче е по-различна. Повечето арабски ресторанти в Дубай са ливански. Но ливанската кухня е вкусна, когато температурите са под 30 градуса. Тук логиката подсказва да се яде нещо по-леко. Освен това ресторантите с арабска кухня не се отличават с дизайн и със сигурност не са от hot spot местата в града.

Точно обратното важи с пълна сила за ресторантите на световните брандове, представящи модерна азиатска кухня. Моята лична класация започва със Zuma – ресторант с модерна японска кухня, който изповядва концепцията изакая (izakaya – стил за споделяне на храна, при който ястията се носят постоянно, което създава непринудена, но изискана атмосфера). Веригата има ресторанти в Лондон, Хонконг, Банкок и Маями, а най-близкият до България е в Истанбул. Задължително трябва да опитате black cod (маринована с мисо риба и увита в бананово листо) и grilled chilean seabass with green chill, ginger dressing (вид риба, която се среща само във водите на Чили, от типа на нашия лаврак, със зелено чили и джинджифилов дресинг).

Няма по-правилно изхарчени пари от тези за вкусна храна в добър ресторант
Всеки от ресторантите Zuma има своя идентичност и това, че са верига, не ги прави еднакви. Ако имате късмет, в дубайския Zuma може да ви сервират Пепи и Поли от Пловдив. Следващият топресторант с модерна японска кухня е Nobu – част от веригата, в която партньор е Робърт де Ниро. Намира се в хотел Атлантис на палмовия остров. Дубайският Nobu е с един от най-добрите дизайни и с храна, не по-лоша, отколкото в нюйоркския, миланския или лондонския. Миланският Nobu е в сградата, собственост на Армани.

Друга емблематична верига с представител в Дубай е Hakkasan – ресторант с модерна китайска кухня, доказал своя успех в Лондон. Ако искате да изплакнете вкуса си от уасабито, на 30 метра от Zuma се намира La Petite Maison. Както се досещате, ресторантът е с френска кухня (и по-точно Niçoise cuisine – смесица от френска и италианска), и то доста добра. Съдейки по своя опит, където и да съм бил, каквото и да съм ял, на четвъртия ден винаги ми се иска обикновена италианска храна. Затова препоръчвам пицата в новооткрития Eataly – част от успешната нюйоркска концепция за съчетаване в едно на магазини за италиански храни и малки ресторантчета. Мястото е открито съвсем наскоро в Дубай Мол и си заслужава.

* типична за Близкия изток разновидност на кьопоолу

 

Spaghetti Kitchen София препоръчва в Дубай:

Zuma – модерна японска кухня (в Бурж Халифа)

ОKKU – модерна японска кухня (в Monarch Dubai Hotel)

Nobu – модерна японска кухня (в Palm Jumeirah)

La Petitе Maison – френска кухня (в Gate Village)

101 dining lounge and bar – фюжън кухня, подходяща за обяд (в The Palm)

40 Kong – най-добрият бар за след вечеря (на 40-ия етаж на терасата на H Hotel)

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР