Съветите на Дийпак Чопра

Индийският лекар и мистик дойде в София за семинар на тема „Бъдещето на благоденствието“

Адриана Попова 14 May 2014

Един от най-влиятелните мислители и лечители на тялото и душата през последните десетилетия. Преводач на Изтока на езика на Запада. Човекът, за когото Майкъл Джексън настоява да бъде поканен в шоуто на Опра Уинфри. И с която като съмишленик организира най-популярната глобална медитация в света, наречена 21 Meditation Challenge. Д-р Дийпак Чопра за първи път в Източна Европа.

5 съвета на Дийпак Чопра за благоденствие:
- добър сън
- всекидневно медитиране
- движение
- емоционално благоденствие, постигано чрез полезни и приятни контакти
- хранене с истинска храна, непреработена по токсичен начин, без петролни продукти

С тениска, на която пише „Аз чета всеки ден, а ти?“ и с гривна, която измерва пулса, кръвното и активността на мозъчните вълни, легендарният д-р Дийпак Чопра отговори внимателно и без да подцени нито един въпрос на журналистите, дошли за брифинга му в хотел „Хилтън“. Индийският лекар и мистик е в София за семинар на тема „Бъдещето на благоденствието“, който се проведе снощи в НДК.

В класацията за благоденстващи нации, направена върху проучване на Галъп, България е на 133-о място от 146 страни. Най-много благоденстващи хора има в Дания – 82% от населението, следва Канада. САЩ са на 14-о място с 58% благоденстващи от цялото население. При нас този процент е 5! 50% се обявяват като борещи се за благоденствие, а 45% са „страдащи“.

Според д-р Чопра нашето усещане за нещастие се дължи и на периода на тоталитаризъм, и на възпитанието. „Ако човек се оплаква постоянно като дете, той ще продължи да го прави и като възрастен.“ Усещането за нещастие може да се промени към добро чрез самоосъзнаване, медитация и когнитивна терапия, каза д-р Чопра.

Това, което го прави щастлив, е да има любов и да има време, прекарано сред природата. „С моето семейство ще ходим в Кения и Танзания. А сутринта Нели Карагьозова ме качи на Витоша“, даде пример Диайпак Чопра. (Нели Карагьозова е основател на Inspire Talks и организатор на първото гостуване на д-р Чопра в Източна Европа изобщо. Тя е и е и единствената българка, изучаваща аюрведа в неговия център за Wellbeing в Карлсбад, Калифорния.)

Запитан дали холивудските звезди, които посещават неговата клиника, са по-трудни „пациенти“, д-р Чопра каза, че огромна част от пациентите му са „обикновени“ хора. По отношение на съотношението амбиция-несигурност според него не може да се постигне успех, без елемент на несигурност, защото тя ни тласка напред. Но ако несигурността е прекалено голяма, тя подкопава самооценката ни.

“В своя живот всеки има сезони. Ако сте в добра връзка със себе си, всеки сезон за вас ще е добър“, каза д-р Чопра (66 г.), който не е привърженик на пластичните интервенции с цел външно подмладяване. Важното е каква е биологичната възраст на човека, тя може да не съвпада с реалната. Ако ускоряваме прекалено много нашето лично време, това ще доведе до преждевременно остаряване, предупреди д-р Чопра. Неговата рецепта за щастие и благоденствие включва едно правило: никога да не взима себе си прекалено насериозно.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР