Панчакарма детокс

Древен холистичен метод изчиства токсините от човешкото тяло

eva.bg 05 March 2014

Традиционното индийско изкуство за детокс Панчакарма води началото си от дълбока древност.Това е изключително популярен цялостен терапевтичен метод по света, който се радва на голям интерес и в България. Като част от класическите текстове на Аюрведа отпреди 3-5 хиляди години, Панчакарма е серия от процедури за отстраняване на токсините от човешкото тяло. Основното значение на „Панча“ е „Пет“, „карма“ е „лечение“.Това е алтернативен удивително успешен опит на човека да се справи със стреса, без да взима лекарства и да бъде в унисон с естествените жизнени и природни процеси.

От 9 май 2014 в продължение на една седмица в Банско ще се проведе Панчакарма програма под ръководството на именития индийски лекар д-р Уакдè и галерия за масажи Рудраакша. Представяме ви ексклузивно част от интервю с д-р Уакдè.


Направете кратко представяне на принципите на Аюрведичната медицина и мястото на детокс програмите Панчакарма.

Аюрведа е традиционна и холистична медицинска система, създадена в индийския субконтинент преди около 3 до 5 хиляди години. Тя се смята за най-старата лечебна система на планетата. Значението на думата „Аюрведа“ е „наука за здравословния живот“. Тя използва естествен, цялостен начин за поддържане на здравето с помощта на диети, избор на здравословен начин на живот, избор на определени всекидневни практики как да останем здрави. Накратко Аюрведа се отнася до цялостния начин на живот.

Какви са ползите от Панчакарма?

Ползите от Панчакарма са изключително много. Системата подобрява вашата храносмилателна и метаболитна функция. Много е важно, говорейки за детоксификацията, да знаем какво имаме предвид. Аюрведа вярва, че истинското здраве зависи то това как усвояваме всички аспекти на живота - как храносмиламе; как асимилираме хранителните вещества; как систематизираме мислите и емоциите си; как се отърваваме от отпадъчния материал, ненужните неща.

Живеейки в модерния свят ние постоянно сме изложени на стрес. В тялото има 100 трилиона клетки, които са повече от всички звезди в галактиката Млечен път. Всяка клетка постоянно е изложена на стреса на модерния свят. Когато казвам „стрес“, нямам задължително предвид стрес на емоционално и психологическо ниво. Става дума за стрес на физическо ниво, на храносмилателно ниво, стрес на метаболитно ниво, стрес на имунно ниво, стрес на цялостно холистично ниво. Всички тези резултати във формирането на токсините не са нещо, което може да се измери физически с медицински тест. Аюрведа вярва, че отърваването на токсичността на ниво разум и емоции е основната цел на Панчакарма. След процедурите по Панчакарма вие виждате множество ползи не само на физическо, но и на умствено ниво – релакс, подобрена енергия, повече светлина. Ние учим участниците в програмата не само да следват програмата, но да знаят повече за себе си. Да знаят някои от уникалните функции на тялото. Да променят начина си на живот - кога да се будим, как да следваме специфичната си диетологична пътека, какво да ядем повече, какво да избягваме. Основната идея е да доведем тази древна мъдрост до всекидневието, за да се опитат хората да бъдат здрави.

Каква е спецификата на програмата Панчакармав България в галерия за масажи Рудраакша?

В България програмата по Панчакарма започна през 2013 г. Началото беше дадено в Банско. Според мен Банско е най-подходящата среда, заради природната си чистота, защото е в на върха на планината, където въздухът е възможно най-чист. Като допълнение обкръжението е естествено. Това са условията, предлагани то Рудраашка. Целият екип на Галерия за масажи Рудраакша е много добре подготвен в основните аюрведични процедури. Всички терапевти са изцяло квалифицирани, вече с дългогодишен опит. Посвещението и страстта в реализирането на програмата са удивителни. През последната година се предлагат няколко програми, реализирани в групи от 25 до 30 души.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР