Нана Гладуиш - една от осем за всички като нея

Ваня Шекерова 16 January 2014

Снимка: Марин Каравелов

На 13 декември, петък, Нана Гладуиш официално обяви фондацията си Нана Гладуиш „Една от осем“ в помощ на жени с рак на гърдата. Нарече този смятан за фатален ден „розовия петък“.
Дни преди това я намираме в офиса на фондацията, обещала е да поговорим – откровено, както го направихме по времето, когато беше на химиотерапия, с опадали мигли, вежди, коса. Впрочем и читателите на EVA оцениха високо нейната честност и смелост да застане пред тях с диагнозата, със страховете и съмненията, с надеждата си – броят с Нана на корицата беше един от най-продаваните в 15-годишната история на списанието.
Кадри от тази фотосесия красят сега една от стаите в офиса на фондацията. Стаята, в която са и шапката й от тогава, и перуките й, и шаловете... На масата в приемната са струпани още – тюрбани, шапки, перуки, оказва се – дарени от жена, на която повече не са й нужни. Докато говорим, на вратата се звъни и пощальонът носи плик от Варна. Без писмо, но отвътре изпадат две разкошни нови-новенички елегантни перуки. Нана се просълзява. Защото може да оцени какво е да дариш на една жена в процес на химиотерапия нещо толкова нужно да поддържа нейното самочувствие, което никак не е по джоба на всяка от нас. Всъщност една от целите на фондацията е да подпомага жените с диагноза рак на гърдата да минат през лечението с високо вдигнати глави. Да бъдат красиви и уверени, женствени и силни.

...Само аз си знам какво е да няма кой да ти покаже как да си нарисуваш вежди на мястото на опадалите от химиотерапията...
Нана си е обещала да направи тази фондация още докато вървеше по трудния път към ремисията, в която е сега. Казва, че фондацията – създадена изцяло с нейни средства – е нейният десятък към живота. Иска с опита и знанията си да бъде полезна на всички като нея – според статистиката на всяка една от осем жени, която чува диагнозата „рак“.
Нана знае как лекарите не смогват да информират пациентките си за страничните ефекти на хормоналните препарати. Как някои жени просто ги спират, тъй като са смутени от тях. Нана знае как след химиотерапия често се появяват афти в устата и много от жените се стряскат от това и не са наясно как да ги лекуват или поне облекчат. Знае и как е най-добре да се държиш с приятелка или колежка, която е заболяла от рак. Има жестове и думи, които помагат, има и такива, които трябва да бъдат избягвани...

В офиса на фондацията има брошури с информация как да се говори с децата в различна възраст, когато трябва да им се съобщи за рака. Как се случва сексът по време на лечение. Продължавайки да работи като журналист, Нана е събрала и превела информация от достоверни източници по всички въпроси, които жените с рак на гърдата си задават. Тя ще бъде достъпна и на сайта на фондацията. Заедно с видеоинтервютата с хирурзи, лъчетерапевти, ендокринолози, които Нана ще прави, питайки ги за най-важните неща, свързани с диагностиката, лечението, поведението, рехабилитацията на жените с рак на гърдата. На сайта ще има възможност за безплатна консултация с юрист, с психолог, с гримьор. „Много са хората, които не знаят какви болнични им се полагат и какви процедури за трудоустрояване и пенсиониране при заболяването рак на гърдата. Само аз си знам какво е да няма кой да ти покаже как да си нарисуваш вежди на мястото на опадалите от химиотерапията, как да си вържеш тюрбана на голата глава...“ Амбицията на Нана е да превърне сайта в сериозна и отговорна медия, а фондацията – в мощна система за обединение на съмишленици в полза на една кауза: живота. „Не можах да си родя второ дете, затова си измислих друга рожба“ – казва тя, давайки си ясна сметка с какво се е захванала.      

Любовта си към своята нова рожба е заявила с ведрата обстановка в офиса на „Една от осем“ – светло и чисто в бяло, розово, небесносиньо, мястото е уютно и приветливо. Помислила е за всичко – ако някоя жена дойде с детето си, има малък детски кът за игра. Ако идва човек от провинцията – да го намери лесно. Нана е избрала да плаща възможно най-високия наем, но да бъде на бул. „Витоша“ 63. Близо до спирка на метрото, на възможно най-комуникативното място в столицата. Лично. С цялата си душа и голямото си сърце.

А как ще се издържа? Нана първо заявява: „От никого, пристъпил прага на този офис, не искам и стотинка!“ Иначе на сайта е обявена банкова сметка за дарения, има и бутон за преводи по системата PayPal. Но Нана кипи от идеи, една от които вече е реализирана – мек и красив розов шал с логото на „Една от осем“. Всеки може да го купи на много приемлива цена, 2 лв. от която ще се отчисляват в касата на фондацията. Аз вече зная какво ще подарявам на своите близки и приятелки – малки и красиви, полезни и много женски нещица с една осмица. Защото както самата Нана е написала на стената: „Няма нужда да си една от осем, за да си една от нас.“

5 КОМЕНТАРА
5
Анелия
13 October 2016, 09:51

Браво Нана.Ти ми даваш сили да се боря.

4
deechka
04 June 2014, 13:39

Здравейте,искам да даря коса,обработена на опашка!С уважение Дечка

3
Мария
03 May 2014, 22:13

Браво Нана,възхищавам ти се-ти си въздуха за много жени!!!

2
Ana
17 January 2014, 23:25

Няма как подобна статия да остави човек равнодушен и безучастен. Всичко написано е толкова истинско, това е най-лошото изживяното. Искрено се възхищавам на хората, които безкористно, със знания и подкрепа се опитват да помагат!

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР