Летни маршрути за влюбени

Cozze (миди) е любимата италианска дума на Гергана Петкова, пиарка в „Пайнер“. Разбира се, след любимото й италианско име Клаудио, както всъщност се казва приятелят й.

Ирина Иванова 08 July 2009

[[photo:1132]]Cozze (миди) е любимата италианска дума на Гергана Петкова, пиарка в „Пайнер“. Разбира се, след любимото й италианско име Клаудио, както всъщност се казва приятелят й. Когато двамата станали гаджета, той й обещал две неща: първо - че веднага ще я заведе на най-романтичните местенца в Северна Италия, и второ – че никога няма да я заведе в Южна Италия, която по думите му била много по-бедна, по-мръсна, по-консервативна.  Гери твърди, че Северна Италия е една от най-вкусните дестинации в света изобщо.

Предлагаме ви три не особено популярни кътчета, които можете да посетите, ако сте решили да попътувате из Италия през лятото и които са истинска наслада за всички сетива.

Чинкуетере (на италиански означава „петте земи“) се намира на брега на езерото Гарда и представлява пет селца, свързани помежду си с железопътна линия и прекрасни панорамни пътища за онези, които предпочитат да се разхождат. Автомобилите са забранени и се оставят на паркинг. „Това е място, посещавано най-вече от млади и влюбени хора“, казва Гери. Особено магнетичен е т. нар. Път на влюбените, който свързва селцата Риомаджоре и Маналора. Всяка влюбена двойка, минаваща по този път, окачва катинар, на който са изписани имената на двамата, на специално поставена за целта ограда – по този начин символично заключват любовта си, за да не отлети. Много романтичен е и пикникът на залез слънце върху черните гранитни скали, когато с бутилка кианти в ръка наблюдаваш как денят си отива. Препоръчително е на това вълшебно място никога да не прескачате нито един „етап“ от традиционното италианско петстепенно меню, включващо антипаста (тоест предястие), паста, риба или морски деликатеси, порция пресни горски плодове, сервирани в кристални чаши, лимончело и разбира се, чаша силно еспресо. „Чинкуетере е за ценители и тук никога няма да плъзнат познатите туристически тълпи“, убедена е Гергана.

Сирмионе е луксозен спа курорт с минерални извори, подходящ за по-зрели хора. Автомобилите отново са аут. Градът е ограден с крепостна стена и в него се намират останките на най-старата римска вила в Италия. Освен всички видове масажи, лечебни и козметични процедури с минерална вода ексклузивното развлечение, което курортът предлага, е риболов. Традиционната следобедна закуска тук включва брускети с червено вино (да, дори и през лятото), а сувенирът, който трябва да отнесете у дома, са красивите бутилчици с концентрирана лечебна минерална вода, които се продават навсякъде в Сирмионе. Ако пък спа удоволствията ви омръзнат – Венеция е само на час и половина с кола.

Според Гери в Сиена правят най-разкошния горещ шоколад на света! Тук се провеждат два пъти годишно – на 2 юли и на 14 август – най-известните конни надбягвания в Италия, така нареченото Il Palio. Истинска тръпка било да застанеш на дъното на амфитеатралния площад Пиаца дел Кампо и да наблюдаваш състезанието (и разбира се, да участваш в някой от многобройните незаконни залози). Конете галопират на практика над теб, по ръба на площада и често се случва някой от тях да залитне и да падне долу при публиката. „Опасно е, но сиенчани са луди и готини хора, тези надбягвания са традиция от стотици години“, разказва Гери. Сиена е и място за шопинг, ако съвсем не можете без него. Въпреки че за нашия гид Северна Италия е място за любов и храна, не за суета.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР