Там, където лятото не свършва

Какво му трябва на човек, за да не го напуска усещането за вечно лято?

Елка Влаховска 15 October 2008

Както каза мой приятел художник: „Малко синьо, малко зелено и едно гадже до теб“. Синевата, която и в есенните дни е все така чиста, благословената за тялото и за душата вода, термална или морска, зелената хубост на кипарисите и маслиновите горички – Италия, заедно с мита за вечно жадния за приключения латино-мачо предлага от всичко по много, за да „забърка“ рецептата на щастието. EVA ви предлага три приятни места, в които лятото може да продължава безкрай.

Монтекатини, Тоскана
на 38 км от Флоренция


Нимфи, чиято нежна усмивка е застинала в камъка, тук-таме покрит с мъх и патина от столетията, или митични рептилии обграждат фонтаните, от които блика една от най-лековитите и подмладяващи термални води. Още от римско време са известни термите в Монтекатини, един от най-красивите и аристократични спа курорти на Италия. Императори от Европа, велики оперни композитори и дами от светското общество през 18 в. са дали също своя принос за блясъка на курорта, който днес предлага на гостите си модерни спа процедури и лечебни програми, разнообразие от хотели – от реставрираните грижливо исторически образци до съвременни сгради, вписани ненатрапчиво в градската среда, както и ресторанти, в които може да се опита тосканската кухня, привидно непретенциозна, но изпълваща сетивата с аромата на местните билки.   

Какво да правим?

Да се отдадем на разкрасяващи процедури в някой от 9-те термални центрове в града, които предлагат балнеотерапия, калолечение с вулканична пепел, магнитни, лазерни и ултразвукови процедури, както и разнообразие от подмладяващи масажи – с ароматни масла, шиацу, с вулканични камъни, с шоколад, рефлексотерапия и лимфодренаж.
Да обиколим възможно най-много ресторанти и барове, като не пропускаме възроденото историческо кафене „Гамбринус“, едно от малкото автентични „caffe concerto“ в Италия (място с музика, арт-събития и интересни личности).
Да събудим романтичната си душа, като поскитаме сред красивите паркове с грижливо поддържани цветни градини и каменни статуи или да се изкачим със зъбчатата железница на хълма Алто над града, за да „вдишаме“ красота и да „издишаме“ дребните страсти, които излишно са ни тормозили.
Да отскочим, наблизо са и има организиран транспорт, до Флоренция, Пиза и Сиена.
Да поиграем тенис на корт или още по-добре голф на красивото 7-километрово игрище с 18 дупки.

Къде да отседнем?

Grand Hotel La Pace*****- любимият хотел на композитора Верди, днес освен аристократичен комфорт предлага и собствена Beauty Farm с подмладяваща винотерапия, арома- и шоколадова терапия, антистрес програми и калолечение.
Via Della Torretta 1, tel.: +39 05 72 92 40
Hotel Torretta**** - с външен басейн и зона за хидромасаж и ресторант, в който освен тоскански специалитети приготвят и диетично меню с пресни местни продукти.
Viale Bustichini 63, tel.: +39 05 72 70 305
Park Hotel Moderno*** – в центъра, с красив парк и изглед към тосканските хълмове
Via Gorizia 11, tel.: +39 06 99 29 14 77

Амалфи,  Амалфийското крайбрежие на Тиренско море
на 50 км от Неапол, на 20 км от Соренто


Едно от най-популярните в Италия места за късна ваканция – защото е много на юг, морето е ласкаво, а климатът мек. Във въздуха се носи уханието на средиземноморски цветя и цитруси – районът изобилства с лимонови горички, които дават суровината за местната гордост – ликьора лимончело. Къщи, накацали една над друга, и улички, в които стъпалата са издълбани в отвесни скали, отвеждат към места, от които гледката към морето с малките изумрудени заливи или с мини-пристанищата, приютили белите яхти, е направо зашеметяваща. С тишината и спокойствието си този морски курорт е бил любимо убежище за Жаклин Кенеди и София Лорен. А векове назад е бил първата морска република на Италия, създала и наложила първия морски кодекс в Средиземноморието.

Какво да правим?

Да бродим из стръмните вити улички, покрай живописните къщи и скритите дворчета, в които цъфтят уханни храсти и цветя.
Да пием кафета, коктейли или да опитаме прословутия им ликьор лимончело в изникналото внезапно пред погледа ни бистро на някое от многобройните площадчета, скрити в малките улички.
Да отидем на градския плаж, за да поплуваме в кристалното синьо море.
Да се разходим до Равело в горите, за да видим прочутата Villa Cimbrone, описана от Бокачо в Декамерон.
Да се настроим религиозно и да посетим Катедралата, построена преди близо 1000 години, съчетала стилове на норманската и арабската архитектура и в чиято крипта се съхраняват мощите на св. Апостол Андрей Първозвани.

Къде да отседнем?

Hotel Cappuccini Convento**** - увиснал сякаш между небето и морето, съхнява атмосферата на манастира на капуцините, построен през 12 в. С прекрасен парк и гледка към морето, която е вдъхновявала Лонгфелоу да пише поеми. Сега хотелът е реновиран и е отворил отново врати в началото на сезон ‘08.
Via Annunziatella 46, tel.: +39 089 87 18 77
Villa Felice***- зашеметяваща гледка от терасите с маси и столове от ковано желязо и изобилие от средиземноморски цветя в кашпи. Красив и много уютен семеен хотел.
Via Tuoro 10, tel.: +39 089 83 29 14

Позитано, Амалфийското крайбрежие на Тиренско море
на 55 км от Неапол, на 55 км от Салерно


Бедното рибарско селце от началото на 20 в. се превръща в предпочитан курорт от холивудските актьори, продуценти и световни музиканти в средата на 50-те години на миналия век, когато Стайнбек, пленен от хубостта му, го описва в статия за Harper’s Bazaar. Оттогава-насам там израстват хотели, модни ресторанти и нощни барове, които да посрещнат подобаващо звездната си клиентела. Едва през това лято дискретността на мястото беше нарушена от напорист папарак, който засне кадри на топлес Сиена Милър в прегръдките на актьора Балтазар Гети, по-известен с това, че е наследник на петролна империя, съпруг и баща на четири деца. Възкачено на  стръмни скали, с малки живописни хотели и къщи, градчето има неподправен чар и самобитност.

Какво да правим?

Да отворим широко очи и да ги напълним с гледки, които са вдъхновявали тук Пикасо.
Да опитаме местната кухня в някой от ресторантите на крайбрежието: топ 3 – пресни риби на грил, спагети с хапки от морски таралеж, салата от зеленчуци, донесени сутринта от околните планински селца, в комбинация с местните сирена.
Да осъмнем в култовия нощен клуб „The Africana“.
Да си поръчаме ръчно изработени сандали в Artigianato Rallo (Viale Pasitea 96), да си изберем тоалет от коприна и ръчна дантела в Mastro Moda (Via Saverio Cinque 1) или оригинални бижута със скъпоценни камъни – рубини, сапфири, изумруди, корали, тюркоази, с дизайн, вдъхновен от колорита на Позитано, при ювелира Марко Фуско в Ivi Gioelli. Модата в Позитано, макар да не дефилира по световните подиуми, е със своя запазена марка, разпознаваема в света.

Къде да отседнем?

Villa Flavio Gioia**** - реставрирана стара патрицианска резиденция в центъра на града, в близост до плажа на Позитано
Piazza Flavio Gioia 2, tel.: +39 089 875 222,  www.villaflaviogioia.it
Villa Gabrisa**** - на 10 мин. пеша от търговската зона, всяка стая с балкон с изглед към морето, украсен с асми и бугенвилеа
Via Pasitea 223, tel.:+39 0898 11 498,  www.villagabrisa.it
Villa Oliviero**** - кацнала високо на скалите, със зашеметяваща гледка към морето и към центъра на града,  с перфектно и дискретно обслужване
Via Stefan Andres 6, tel.: +39 335 68 91 661,  www.positano.org

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР