Околосветско пътешествие за Коледа

06 December 2010

В неделя бях на Коледния базар на Международния женски клуб. Пих маргарита на щанда на Аржентина, откъдето си купих и страхотна ръчнотъкана чанта. Подобна взех и от еквадорците. После от щанда на Естония ми се усмихнаха едни коледни кексчета с бяло-червена глазура. Нямаше как – взех ги с мен. От унгарците си харесах скачаща жаба и смешен дървен меч за племенника ми. Индийците ме посрещнаха с фантастични шалове – купих два, един за мен, втори – за една мила жена, а и за да не ми е съвсем съвестно. Италианците ме подсилиха с минипица. Окомплектовах шопинга с баница и печена тиква с орехи и стафиди. Накрая със сетни сили протегнах ръка за една куба либре от кубинския щанд.

И не, всъщност не ми беше никак съвестно. Първо, атмосферата на базара е невероятна: приятелска, шумна, коледна, интернационална – усещането е, че за два часа обикаляш и вкусваш света. Второ, знам, че парите ми – за вход и тези, които похарчих, отиват за нещо добро. Клубът от години организира курсове за сираци, така че да имат занаят, след като навършат 18 г. и напуснат домовете, в които са отглеждани. Друго хубаво нещо, което правят интернационалните дами, е проектът „Баба“. Плащат малки суми на баби в две села, в които има домове за сираци. Бабите всеки ден отиват в дома и се грижат за две деца. Така децата получават „свои“ баби, а възрастните жени – занимание и финансова помощ към пенсията.

Ако тази година сте изпуснали емоцията на Коледния базар – догодина не го правете. Това е толкова лесен начин да си купиш няколко часа еуфория!

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР